Συγχώρεση …

Φρόντισε περισσότερο τον εαυτό σου. Δεν θα βγει τίποτα αν αλλάξεις εξωτερικά, ακόμα και ολοκληρωτικά. Η ψυχοσύνθεσή σου έχει σημασία. Ή συμβιβάζεσαι με την έως τώρα διαμορφωμένη κατάσταση ή κάνε μια κάθετη τομή και άλλαξέ τα όλα.
Αν σου ζητούσα να ζωγραφίσεις κάτι, σίγουρα θα σχημάτιζες ένα μαχαιράκι, σαν αυτό που γυρίζει στη καρδιά σου και σε πονά αφάνταστα. Αυτό το εργαλείο μπορεί εύκολα να σκοτώσει και να αποκτήσει εξουσία. Μπορεί και να στραφεί εναντίον όλων όσοι σε αμφισβητούν ή σου έδωσαν πισώπλατα  χτυπήματα. Είναι μικρό, ώστε να εμφανίζεται όταν κανείς δεν το περιμένει, πόσο μάλλον όταν δεν ξέρει πως το κατέχεις. Το ξέρεις μόνο εσύ. Γι αυτό πρέπει να είσαι προσεκτική στο χειρισμό του. Δεν είσαι εσύ αυτή που θα αφαιρέσει μια ζωή. Μιλώ αλληγορικά. Δεν αφαιρείται μια ζωή μόνο με αιματοκύλισμα του φυσικού σώματος, μπορεί να γίνει και στο ψυχικό μέρος μας. Μα αν δεν συγχωρέσεις και προτιμήσεις την εκδίκηση, στο τέλος μια παρόμοια μοίρα θα στραφεί εναντίον σου.
–   Εγώ θα πρέπει να υφίσταμαι, να συγχωρώ, να ανεβαίνουν οι άλλοι πάνω στο κεφάλι μου κι εγώ να το υπομένω? Μόνο ανόητη θα μπορούσε τότε να με χαρακτηρίσει κάποιος.
–   Μπερδεύτηκες! Πρέπει να γίνω πιο ξεκάθαρη για να καταλαγιάσει ο θυμός της ψυχής σου. Υπάρχει ο χρυσός κανόνας που ισχύει για όλους όσους διακονούν στο ναό της μνημοσύνης. Ο ανόητος ούτε συγχωρεί , ούτε λησμονεί. Ο σοφός όμως συγχωρεί αλλά δε λησμονεί.
–   Τι θα ωφελήσει να συγχωρέσεις αφού δεν θα έχεις λησμονήσει?
–   Αμνησία να πάθεις δεν γίνεται. Όμως ανάλογα με το πώς θα χειριστείς την κατάσταση, θα έχεις να λάβεις ή να δώσεις.
–   Που? Τι μου λες? Δεν καταλαβαίνω!
–   Πρέπει να θυμάσαι πως με το μαχαίρι μπορείς και να κόψεις γόρδιους δεσμούς, τους οποίους οι άλλοι προσπαθούν να λύσουν, και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπλέκονται πιο πολύ. Εσένα η καρδιά σου γράφει ευλογία και τρυφερότητα. Παρ’ όλο που το κρατάς εσύ, δεν είσαι ικανή να το χρησιμοποιήσεις. Πίστεψέ με! Θα πρέπει να γυρίσεις πολλές ζωές πίσω, για να είσαι εσύ αυτή που θα έκανε τους άλλους να πονούν
–   Και τι μου ζητάς? Να πονάω μόνο εγώ?
–   Δε σου είπα να υπομένεις στωικά, αλλά να μάθεις να συγχωρείς, ακόμα και τον εαυτό σου. Τότε μονάχα δε θα πονάς. Η διαδικασία της συγχώρεσης είναι χρονοβόρα. Αλλά όταν ολοκληρωθεί , θα έχεις γίνει σοφότερη. Ο σοφός αγαπάει τους πάντες. Έχει τη γνώση να κατανοεί ότι δεν μπορεί να μισεί κάποιον για οποιοδήποτε λόγο. Άλλωστε, ψάξε καλύτερα τον εαυτό σου. Εσύ δε φταις πουθενά? Μόνο εσύ είσαι εκείνη που έχει δίκαιο?

Advertisements
Published in: on 21, Νοέμβριος, 2008 at 10:53  4 Σχόλια  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://didymina.wordpress.com/2008/11/21/116-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Να συγχωρείς αλλά να μην ξεχνάς.Για να μην την ξαναπάθεις και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά.Όχι για να εκδικηθείς απαραίτητα,αλλά για να θυμίσεις στον ευατό σου και στον άλλον αν χρειαστεί,ότι μια φορά έδωσες τόπο στην οργή και συγχώρεσες.Να μη σε περνάει και για χαζό,αυτό εννοώ

  2. @Vany: Η υποτίμηση του συνανθρώπου είναι υποτίμηση του εαυτού μας. Ας παίξουμε το σοφό που «συγχωρεί αλλά δε λησμονεί» και οχι για να το χρησιμοποιήσουμε ως μελλοντικό όπλο αλλα σαν δείκτη!

  3. «Πρέπει να θυμάσαι πως με το μαχαίρι μπορείς και να κόψεις γόρδιους δεσμούς, τους οποίους οι άλλοι προσπαθούν να λύσουν, και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπλέκονται πιο πολύ. Εσένα η καρδιά σου γράφει ευλογία και τρυφερότητα. Παρ’ όλο που το κρατάς εσύ, δεν είσαι ικανή να το χρησιμοποιήσεις. Πίστεψέ με! Θα πρέπει να γυρίσεις πολλές ζωές πίσω, για να είσαι εσύ αυτή που θα έκανε τους άλλους να πονούν»

    Πρέπει να θυμάσαι ότι κάποιοι γεννήθηκαν με ευγενική ψυχή… Τεράστιο χάρισμα!!! Ανεξάντλητες πηγές αγάπης… μην τις λερώνεις με μίσος..
    Την καλημέρα μου!

  4. @mirca: Τέτοια ψυχούλα είναι η δική σου, γεμάτη απο αγάπη, τρυφερότητα και καλοσύνη.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: