Ξέρω οτι τίποτα δεν συμβαίνει σ αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία

Το να θεωρήσουμε πως οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του ή για την πρώιμη διαπαιδαγώγησή του είναι παραλογισμός.

Αν η αποτυχία του προήλθε απο κληρονομικούς λόγους δεν γνωρίζω που ή πως . Κανείς μας δεν γεννιέται τέλειος και αγνός, και η προέλευση του χρώματος των μαλλιών και των ματιών , του αναστήματος , του βάρους και της ποιότητας του εγκεφάλου μας , του κάθε πράγματος πάνω μας, θα μπορούσε εν πλήρει γνώσει με απόλυτη βεβαιότητα να ανιχνευτεί. Αν είχαμε πιστοποιητικό καταγωγής, αυτή θα μπορούσε να εξακριβωθεί στην περίπτωση ενός ανθρώπου , όπως στους σκύλους … Αν δεν είχε γίνει έτσι … αν τον είχαν κατανοήσει σαν παιδί, αν είχε διαπαιδαγωγηθεί όπως έπρεπε, , αυτό ( το όποιο αρνητικό) δεν θα είχε συμβεί.

Αν κάπου υπάρχει ευθύνη, αυτή βρίσκεται πίσω απο τον άνθρωπο, κάπου στον ατέλειωτο αριθμό των προγόνων του ή στο περίγυρό του ή και στα δυο.

Βάσει οποιασδήποτε αρχής δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τος πράξεις κάποιου άλλου…

Είναι, άραγε, ένοχος επειδή απο τις άπειρες δυνάμεις που συνομώτησαν για να τον σχηματίσουν, τις άπειρες δυνάμεις που συνενώθηκαν για να τον δημιουργήσουν χρόνια προτού γεννηθεί , επειδή εξαιτίας αυτών των άπειρων συνδιασμών γεννήθηκε με κάποια έλλειψη?

Αν είναι ένοχος , τότε η δικαιοσύνη πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Μπορεί να είναι ένοχος για κάτι που δεν είχε ποτέ? Μπορεί να είναι ένοχος επειδή ο μηχανισμός του είναι ατελής? Ποιός φταίει? Δεν ξέρω.

Ποτέ στη ζωή μου δεν με ενδιέφερε να επιρρίπτω κατηγορίες, όσο να απαλλάσσω τους ανθρώπους απ αυτές. Δεν είμαι αρκετά σοφός ώστε να επιρρίπτω κατηγορίες.

Ξέρω οτι κάποια στιγμή στο παρελθόν μπήκε μέσα του κάτι σάπιο. Μπορεί να είναι ελαττωματικά νεύρα. Μπορεί να είναι μια ελαττωματική καρδιά. Μπορεί να είναι ελαττωματικοί ενδοκρινείς αδένες.

Ξέρω οτι είναι κάτι.

Ξέρω οτι τίποτα δεν συμβαίνει σ αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία

Advertisements
Published in: on 10, Σεπτεμβρίου, 2010 at 20:29  Σχολιάστε  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://didymina.wordpress.com/2010/09/10/783/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: